Kadut

Hämeenkatu, Tampere

Baana, Helsinki

Nykytaiteen museon Kiasman kulmalta lähtee 1,3 kilometrin mittainen Ruoholahteen päättyvä kevyen liikenteen väylä, Baana. Se on rakennettu entiseen ratakuiluun ja sen varrelta löytyy runsaasti puita ja pensaita, levähdyspaikkoja sekä ympäristötaidetta. Baanasta tuli heti valmistuttuaan kaupunkilaisten suosima kävely- ja pyöräilyreitti. Vanha ratakuilu voisi olla hyvinkin pimeä ja pelottava paikka. Baanasta on kuitenkin luotu valoisa, turvallinen ja viihtyisä. Väylän alkupää on ydinkeskustassa, jossa järjestetään paljon tapahtumia. Valaistuksen ohjausjärjestelmä onkin suunniteltu säädettäväksi, joten sitä voidaan muuttaa tarpeen vaatiessa.

Esplanadinpuisto, Helsinki

Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Esplanadi on ollut edustuspuisto jo yli 200 vuotta. Puisto onkin sekä turistien että kaupunkilaisten suosiossa, ja siellä sijaitseva Espan lava tarjoaa hyvät puitteet erilaisille tapahtumille. Puistoa rajaavat kauppakadut Pohjoisesplanadi ja Eteläesplanadi, joiden uusrenessanssityylinen eurooppalainen ilme on peräisin 1800-luvun loppupuolelta. Puistoalueiden valaistuksen yhtenä lähtökohtana on usein päivänvaloilmeen säilyttäminen. Tämä onkin toteutunut Esplanadin puistossa hyvin, ja myös valaisimien muotokieli tulee esiin myös pimeään aikaan. Puiston uniikkien matalien valaisinpylväiden innovatiivinen rakenne mahdollistaa niin autokaistan, kävelytien kuin puiden ja viereisten rakennuksienkin valaisemisen samalla valaisimella.

Kalevankatu, Helsinki

Helsingin katuvalaistusta uusitaan vaiheittain energiatehokkaammaksi. Kalevankadulla uudistus tehtiin perinteitä kunnioittaen, kun historiallisiin, vanhanmallisiin 1930-luvun ripustusvalaisimiin asennettiin räätälöidyt led-valonlähteet. Kun katuvalaistusta uusitaan, huomioidaan valaistuksen suunnittelussa energiatehokkuuden lisäksi historiallinen, kaupunkikuvallinen näkökulma. Kalevankadulle, Mannerheimintien ja Yrjönkadun välillä, led-valot vaihdettiin vanhoihin 1930-luvun valaisimiin. Alkuperäiset, niin kutsutut pienet Y-valaisimet korvattiin saman valaisinperheen isommalla mallilla, joita löytyi kierrätysvarastosta. Näin valaisimeen saatiin mahdutettua uusi elektroniikka sekä sen vaatima jäähdytys.

Kotka Motorway

Merikannontie, Helsinki

Merikannontie seurailee merenrantaa Helsingin Taka-Töölössä. Ajotien rinnalla aivan rantaviivassa on viehättävä sorapintainen jalankulkureitti, ja ajoradan toisella puolen avautuu Sibeliuksenpuiston vehreä maisema. Suoraan mereen rajoittuvan kevyenliikenteen väylän valaistus on toteutettu lyhytvartisilla pylvälvalaisimilla. Vaikka valaistus on tehokas ja turvallisuudentunnetta lisäävä, päällimmäinen vaikutelma on viehättävä ja viipyilemään kutsuva.